Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

5+1 τραγούδια για... όνειρα



"Όνειρο είναι η βίωση μίας σειράς εικόνων, ήχων ή άλλων αισθήσεων, ιδεών, συναισθημάτων και μορφών που ενδεχομένως δημιουργούν μια, συνήθως αλλοπρόσαλλη, «ιστορία» κατά τη διάρκεια του ύπνου, κατά τη φάση REM. Το περιεχόμενο των ονείρων δεν έχει συνήθως τη λογική αλληλουχία της φυσικής πραγματικότητας και είναι πέρα από τον συνειδητό έλεγχο αυτού που το βιώνει. Η εξαίρεση σ' αυτό είναι γνωστή ως συνειδητό όνειρο, κατά το οποίο το άτομο συνειδητοποιεί ότι ονειρεύεται και συχνά είναι σε θέση να αλλάξει το ονειρικό του περιβάλλον και να ασκήσει έλεγχο σε διάφορες πτυχές του ονειρικού περιεχομένου. Το ονειρικό περιβάλλον είναι πολύ πιο ρεαλιστικό κατά τη διάρκεια του συνειδητού ονείρου - συχνά αντίστοιχου ρεαλισμού με τον φυσικό κόσμο κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης - και οι αισθήσεις του ατόμου οξυμένες." [-wikipedia]

Kai, βέβαια, τα όνειρα απασχόλησαν κατά καιρούς διάφορους καλλιτέχνες στο χώρο της μουσικής. Το αποτέλεσμα ήταν πολλές φορές άκρως επιτυχημένο, όχι μόνο σε επίπεδο καθαρά ποιοτικό αλλά και σε εμπορικό.
 
EURYTHMICS : "SWEET DREAMS (ARE MADE OF THIS)" (1982)
Το πλέον χαρακτηριστικό τραγούδι των Eurythmics και μια από τις επιτυχίες που σημάδεψαν τη δεκαετία του '80. Αποτέλεσε το τέταρτο και τελευταίο single μέσα από το ομώνυμο άλμπουμ του βρετανικού συγκροτήματος ("Sweet dreams (are made of this)").  Έγινε επιτυχία διεθνώς, ανοίγοντας το δρόμο για μια λαμπρή πορεία τα επόμενα χρόνια. Στη Μ. Βρετανία έφτασε μέχρι το Νο 2 του chart, ενώ στις Η.Π.Α ήταν το πρώτο single που κυκλοφόρησε από τους Eurythmics, πετυχαίνοντας να ανέβει στη κορυφή για μια εβδομάδα.

GABRIELLE : "DREAMS" (1993)
-"Dreams can come true" λέει η βρετανίδα τραγουδίστρια και σίγουρα μέσα από αυτό το τραγούδι, το δικό της όνειρο έγινε πραγματικότητα. Ήταν το πρώτο της single και ανέβηκε στο Νο 1 του βρετανικού chart, για τρεις εβδομάδες. Ένα από τα πιο όμορφα και αισιόδοξα τραγούδια των 90s.

FLEETWOOD MAC : "DREAMS" (1977)
Ένα από τα πολλά τραγούδια που μιλάει για όνειρα και φέρει τον απλό και λιτό τίτλο, "Dreams". Κυκλοφόρησε ως single το 1977, μέσα από το άλμπουμ "Rumours" .  Αν και στη Μ. Βρετανία έγινε μέτρια επιτυχία (Νο 24), στις Η.Π.Α  έφτασε μέχρι τη κορυφή του chart,  αποτελώντας τη μοναδική τους Νο 1 επιτυχία εκεί.
THE STRANGLERS : "MIDNIGHT SUMMER DREAM" (1983)
Το "Midnight Summer Dream" περιλαμβάνεται στο άλμπουμ "Feline" του βρετανικού συγκροτήματος. Αν και δεν έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία (UK, No 35), σίγουρα αποτελεί μια από τις πιο όμορφες μελωδίες των Stranglers και όχι μόνο...
AEROSMITH : "DREAM ON" (1973)
Οι Aerosmith σχηματίστηκαν το 1970. Στη μακρόχρονη πορεία τους, δεν ήταν ποτέ το συγκρότημα των μεγάλων επιτυχιών, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Παρόλα αυτά, έχουν στο ενεργητικό τους μερικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τραγούδια στο χώρο της rock. Ένα από τα πιο διαχρονικά τους είναι και το "Dream on", με τον Steven Tyler να δίνει μια από τις καλύτερες ερμηνείες του.
JAY DEE : "PLASTIC DREAMS" (1993)
Τα όνειρα δεν άφησαν ασυγκίνητους τους παραγωγούς της χορευτικής μουσικής σκηνής. Το instrumental "Plastic Dreams" κυκλοφόρησε από τον Ολλανδό παραγωγό Jay Dee (κανονικό όνομα Robin Albers). Αν και δεν έγινε επισήμως ποτέ επιτυχία στα mainstream charts εκείνης της εποχής, αποτέλεσε ένα από τα πλέον hot tracks στα clubs. Στη Μ, Βρετανία έκανε την εμφάνιση του στο chart μετά την επανακυκλοφορία του, περίπου 4.5 χρόνια μετά (Νο 18). Σήμερα θεωρείται ως ένα από τα dance classics των 90s.
επιλογές τραγουδιών: Billy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου