Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Ο Ζακ/Κωνσταντίνος των μεγάλων επιτυχιών

 Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή, το βράδυ της Πέμπτης, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Ζακ Ιακωβίδης. Ο εκλιπών αφήνει πίσω του ένα πλούσιο έργο, που περιλαμβάνει εκατοντάδες τραγούδια, λαϊκά, θεατρικά και ρεμπέτικα, όπως το «Θα Ζήσω Ελεύθερο Πουλί» , «Σαν της γαρδένιας τον ανθό», «Είναι μια ώρα δύσκολη, του χωρισμού η ώρα», «Την αγαπούσα, το παραδέχομαι», «Πού να ‘ναι ο ίσκιος σου Θεέ», «Έλα», «Βρέχει, ψιλοβρέχει», «Οι αμαρτίες μου» !
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη και εβραϊκής καταγωγής, ο Ζακ Ιακωβίδης (το πραγματικό του όνομα ήταν Γιακόμπ Μπενβενίτσε) είχε πατέρα έμπορο.  Αποφοίτησε από το Κολέγιο και, αργότερα, σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έφυγε για να καταταγεί στον στρατό εθελοντής.
collage21.jpg

Το πρώτο του τραγούδι ήταν σε στίχους Μίνου Μάτσα, ενώ η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήταν το «Αγαπούλα» με τον Φώτη Πολυμέρη.
Συνολικά έγραψε πάνω από 100 τραγούδια και συνεργάστηκε με σπουδαία ονόματα του πενταγράμμου, αλλά και του θεάτρου, όπως οι Σοφία Βέμπο, Τζένη Βάνου, Τόλης Βοσκόπουλος, Γιάννης Πάριος, Κλειώ Δενάρδου, Χρηστάκης, Ζωζώ Σαπουντζάκη, Πολυμέρης, Μπελίντα, Μαίρη Λίντα και Ρένα Βλαχοπούλου.
 Ο Ζακ Ιακωβίδης, ως επαγγελματίας μουσικός πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Εργάστηκε ως μαέστρος και είναι ο συνθέτης με τα περισσότερα από 100 «χρυσά» σουξέ στο ενεργητικό του.
Η ιστορία του Ζακ Ιακωβίδη μοιάζει με τραγούδι χαράς και πίκρας Γεννημένος το 1925, εβραϊκής καταγωγής από τη Θεσσαλονίκη, με πατέρα έμπορο, που εγκαταστάθηκε στην Αθήνα πουλώντας οικιακά και γραμμόφωνα. Μεγάλωσε στη γειτονιά της τότε πλατείας Αγάμων, σήμερα πλατεία Αμερικής . Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών. Στην κατοχή όλη η οικογένεια συνελήφθη από τους Γερμανούς και εστάλη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέλσεν.

Έζησε σε φριχτές συνθήκες και επέστρεψε οικογενειακώς στην Ελλάδα μετά από τρία βασανιστικά χρόνια. Έγραψε το πρώτο του τραγούδι σε στίχους του Μίνου Μάτσα. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία ήταν η «Αγαπούλα» με τον Φώτη Πολυμέρη. Ακολούθησαν συνεργασίες με τους Κούλα Νικολαϊδου, Νίκο Γούναρη, Τώνη Μαρούδα. Τριτοετής της Φυσικομαθηματικής Σχολής διέκοψε τις σπουδές του για να καταταγεί εθελοντής στο στρατό, κερδίζοντας μια θέση στην μπάντα της χωροφυλακής. Μετά την απόλυσή του συνεργάσθηκε με τον Νίκο Μουρκάκο. Η Καίτη Μπελίντα τον έμπασε στην επιθεώρηση. Ακολούθησαν επιτυχίες με την Μαριάνα Χατζοπούλου, τη Ρένα Βλαχοπούλου, την Παμέλα, τη Βέμπο, τη Μαίρη Λίντα, τη Τζένη Βάνου. Ξεχωριστή η συνάντησή του με τον Πάριο που του έγραψε το «Την αγαπούσα παραδέχομαι»... Η τελευταία του δουλειά ήταν πέρσι με τον Γιάννη Πετρόπουλο. Τον Φεβρουάριο του 2011 τιμήθηκε στον Παρνασσό για την προσφορά του στον πολιτισμό από τον Σύλλογο Φίλων της Ελαφράς Μουσικής.
Ο Ιακωβίδης, παντρεμένος με την ηθοποιό Κάτια Αθανασία,  τα  τελευταία χρόνια ασπάστηκε την Ορθοδοξία, βαπτίστηκε Χριστιανός και άλλαξε το όνομά του σε Κωνσταντίνο.
.πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου