Τρίτη, 26 Απριλίου 2016

Γνωρίστε τον Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, τον φωτογράφο του κόσμου

Σιβηρία, 2011
Σιβηρία, 2011
Tα τελευταία 40 χρόνια ο φωτογράφος Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, αυτόπτης μάρτυρας μεγάλων γεγονότων της πρόσφατης ιστορίας, ταξιδεύει σε όλες τις ηπείρους καταγράφοντας τις αλλαγές της ανθρωπότητας
Από τον Πάνο Γκένα
http://www.cinemag.gr
Για τον Σεμπαστιάο Σαλγκάδο οι άνθρωποι παντού διαφορετικοί και όμως ίδιοι, αποτελούν «Το αλάτι της γης».Παρών σε πολέμους, λιμούς, κύματα προσφύγων και συνοδοιπόρος με ανθρώπους όλων των ειδών και χρωμάτων από διαφορετικές φυλές, συνεχίζει να ταξιδεύει στον πλανήτη αναζητώντας παρθένα σημεία του, άγρια χλωρίδα και πανίδα και μεγαλοπρεπή μοναδικά τοπία σε ένα τεράστιο έργο καταγραφής της ομορφιάς του πλανήτη Γη.
Οι εικόνες του, οι ιστορίες του και η σοφία που έχει αποκτήσει μέσα από τις μοναδικές εμπειρίες του, παρουσιάζονται στο «Αλάτι της Γης» (κυκλοφορεί στις αίθουσες από την Filmtrade) μέσα από τα μάτια του γιου του, Τζουλιάνο Σαλγκάδο, και του σπουδαίου Βιμ Βέντερς.
Ο Σαλγκάδο γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1944 στη Βραζιλία και ξεκίνησε την καριέρα του ως επαγγελματίας φωτογράφος το 1973 στο Παρίσι. Έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 100 χώρες για τα φωτογραφικά projects του. Τα περισσότερα από αυτά τα έργα περιλαμβάνονται σε έντυπες εκδόσεις και εκθέσεις του έργου του βρίσκονται σε περιοδεία και παρουσιάζονται σε όλο τον κόσμο, σε κορυφαία μουσεία και γκαλερί.
Το 2004 ξεκίνησε το Genesis project, το οποίο αποσκοπούσε στην παρουσίαση της άσπιλης εικόνας της φύσης και της ανθρωπότητας. Η "Γένεσις" αποτελείται από μια σειρά φωτογραφιών τοπίου και άγριας ζωής, καθώς και φωτογραφίες των ανθρωπίνων κοινοτήτων που συνεχίζουν να ζουν σύμφωνα με τις αρχαίες παραδόσεις και τον πολιτισμό τους. Αυτό το έργο στη σύλληψή του αποτελεί ένα μονοπάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει την ανθρωπότητα να ανακαλύψει εκ νέου τον εαυτό της στη φύση.
Το 2012, ο Σεμπαστιάο και η Λέλια βραβεύτηκαν με το βραβείο «e» του «Instituto e» της UNESCO Brasil και από τον Δήμο του Ρίο ντε Τζανέιρο. Επίσης έλαβαν το Βραβείο «Personalidade Ambiental» από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση WWF της Βραζιλίας. Τα βραβεία αυτά δόθηκαν σε αναγνώριση του έργου τους με το Ινστιτούτο Terra.
Στον Σαλγκάδο έχουν απονεμηθεί πολλά σημαντικά φωτογραφικά βραβεία σε αναγνώριση των επιτευγμάτων του. Είναι επίσης Πρέσβης Καλής Θέλησης της UNICEF και επίτιμο μέλος της Ακαδημίας των Τεχνών και των Επιστημών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Ο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο έχει εκθέσει τις φωτογραφίες του στα πιο σημαντικά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Corcoran Gallery στην Ουάσιγκτον το 1992.
Η έκθεση στο Palais de Tokyo στο Παρίσι το 1986 σημείωσε ρεκόρ επισκεψιμότητας για το μουσείο.
Ήταν ο πρώτος φωτογράφος που είχε εκθέσει στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Τόκιο το 1993.
Η έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το 1990, σημείωσε ρεκόρ επισκεψιμότητας για το μουσείο.
Η έκθεση στο Royal Festival Hall του Λονδίνου το 1993, σημείωσε ρεκόρ επισκεψιμότητας για το μουσείο.
Η έκθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης του Τόκυο, στην Ιαπωνία το 2009, παρουσίασε πρωτοφανή επισκεψιμότητα για το μουσείο.
Τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών του άρθρου ανήκουν στους Sebastião Salgado/Amazonas Images/Sony Pictures Classics
Ερωτική επιστολή στη Γη
Ο Σαλγκάδο με τη γυναίκα του Λέλια

Σεμπαστιάο Σαλγκάδο - Βικιπαίδεια


πηγή. http://gerontakos.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου