Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Βασίλης Δημητρίου ο ζωγράφος των θρυλικών ταμπελών του κινηματογράφου «Αθήναιον»ζωντανό «μνημείο» μιας εποχής που τείνει να εξαφανιστεί.


Πρωτοσέλιδο στους NYT έγινε ο 78χρονος ζωγράφος των θρυλικών ταμπελών του κινηματογράφου «Αθήναιον» [εικόνες]

Πρωτοσέλιδο στους NYT έγινε ο 78χρονος ζωγράφος των θρυλικών ταμπελών του κινηματογράφου «Αθήναιον» [εικόνες]

Η ·ύπαρξή του παραπέμπει σε μια άλλη Αθήνα μιας άλλης εποχής του γνήσιου, της αυθεντικότητας και του χειροποίητου, προτού η μητροπολιτική ζωή κατακλυστεί από ένα ποταμό «έτοιμων» ιλουστρασιόν εικόνων, απρόσωπων, ανώνυμων, εντυπωσιοθηρικών.
Ο κ. Βασίλης Δημητρίου αποτελεί ένα τέτοιο ζωντανό «μνημείο» μιας εποχής που τείνει να εξαφανιστεί: στα 78 του χρόνια και παρά το Πάρκινσον από το οποίο πάσχει, ο κ. Δημητρίου είναι ο καλλιτέχνης, ο τελευταίος του είδους του, ο οποίος ζωγραφίζει τις ταμπέλες ταινιών που προβάλλονται στον κινηματογράφο «Αθήναιον», εκεί στον Πύργο των Αθηνών.
Η ύπαρξή του κέντρισε -όχι άμεσα, αλλά μέσω των εντυπωσιακών μεγάλης κλίμακας έργων του- το ενδιαφέρον της δημοσιογράφου των New York Times, Λιζ Άλντερμαν, η οποία του αφιέρωσε ένα ρεπορτάζ, που δημοσιεύτηκε σήμερα στον ιστότοπο της παγκοσμίως γνωστής εφημερίδας.
Κάθε εβδομάδα, εδώ και 63 ολόκληρα χρόνια, αποθανατίζει, παρά τα τρεμάμενα χέρια του λόγω του Πάρκινσον, αποθανατίζει με το χρωστήρα του αστέρες του κινηματογράφου, ασκώντας έτσι μία τέχνη που τον κατατάσσουν στους πραγματικά ελάχιστους πλέον ζωγράφους ταμπελών κινηματογράφου στην Ευρώπη.
Όπως αναφέρει ο ίδιος στο ρεπορτάζ των New York Times: «Η ζωγραφική είναι πάντοτε μέσα στο μυαλό μου... Όταν τελειώνω ένα πόστερ και το βάζω στον κινηματογράφο είναι ένα καταπληκτικό συναίσθημα γιατί ξέρω ότι οι άνθρωποι θα το κοιτάξουν και θα νιώσουν τη μαγεία του κινηματογράφου».
Ο κ. Δημητρίου, έχει ένα πολύ σκληρό πρόγραμμα. Κάθε ταμπέλα του παίρνει περίπου τέσσερις μέρες για να ολοκληρωθεί και φτιάχνει δύο την εβδομάδα για τον εργοδότη του τον κινηματογράφο Αθήναιον για τον οποίο δουλεύει εδώ και σαράντα χρόνια.
Σαν πολλά παιδιά της εποχής που δεν μπορούσαν να πληρώσουν το εισιτήριο του κινηματογράφου, σκαρφάλωνε δέντρα για να δει δωρεάν ταινίες. Ώσπου μια μέρα τον έπιασαν και τους πρότεινε να βοηθάει στην προβολή, αρκεί να βλέπει δωρεάν ταινίες. Το ζωγραφικό του ταλέντο δεν έμεινε απαρατήρητο, οπότε στα 15 του ξεκίνησε να ζωγραφίζει.
Τα υπόλοιπα ανήκουν στην μητροπολιτική ιστορία της Αθήνας...








  ----> πηγή:

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Μαγικές εικόνες του Λονδίνου που συνδυάζουν παρελθόν και παρόν


Το χθες και το σήμερα μαζί σε μία φωτογραφία -Μαγικές εικόνες του Λονδίνου που σ

Το χθες και το σήμερα μαζί σε μία φωτογραφία

Πόσο μπορεί να αλλάξει μία πόλη μέσα σε σχεδόν δύο αιώνες; Με λόγια δεν μπορεί να το περιγράψει κανείς. Οι φωτογραφίες όμως μπορούν να το δείξουν, όπως οι μαγικές εικόνες που περιλαμβάνει μία νέα έκθεση στο Μουσείο του Λονδίνου.
Σε κάθε φωτογραφία έχει συνδυαστεί το παρελθόν και το παρόν, αφού το ένα μέρος της εικόνας δείχνει πώς ήταν ένα συγκεκριμένο σημείο το 1836 για παράδειγμα και πώς είναι σήμερα. Κάποιες από τις τοποθεσίες έχουν αλλάξει δραματικά στα χρόνια που πέρασαν, άλλα αναγνωρίζονται κατά κάποιο τρόπο, με τη βοήθεια πάντα της σύγκρισης.
Μάλιστα το Μουσείο έχει και μία εφαρμογή, με την οποία οι επισκέπτες μπορούν να δημιουργήσουν οι ίδιοι τις δικές τους υβριδικές εικόνες, ποζάροντας σε κάποιο σημείο έχοντας «δίπλα» τους ανθρώπους που περνούσαν εκεί το 1930 για παράδειγμα.










 --->πηγή

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Η Ελλάδα της δεκαετίας του ’60

Ο Ματ Μπάρετ διαθέτει ένα αρκετά μεγάλο φωτογραφικό αρχείο από τον πατέρα του, όταν γύριζαν την Ελλάδα στα 60ς. Έγχρωμες νοσταλγικές φωτογραφίες από μια διαφορετική εποχή.

Το 1963, ο νεαρός Ματ Μπάρετ ταξίδεψε με την οικογένειά του στην Ελλάδα λόγω της δουλειάς του πατέρα του, Νίκου Οικονομόπουλου, καθηγητή στο επάγγελμα, που έπρεπε να διδάξει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μπορεί να έμειναν για ένα χρόνο, αλλά ξαναγύρισαν το 1968. Όλον αυτόν τον καιρό, ο πατέρας του Μπάρετ τραβούσε φωτογραφίες και αποτύπωσε τη ζωή στην πρωτεύουσα, την Πελοπόννησο αλλά και τα νησιά της χώρας μας. Φτάνοντας στο 2005, ο υιός αποφάσισε να “καθαρίσει” τις φωτογραφίες του πατέρα του από το βάρος της ηλικίας τους και της διαμονής τους για καιρό στο υπόγειο, θέλοντας να τον τιμήσει μ’αυτόν τον τρόπο και να τις παρουσιάσει οργανωμένες σε άλμπουμ.  Ο ίδιος ο Μπάρετ, διατηρεί ένα site που προωθεί την Ελλάδα γενικότερα στο www.greecetravel.com. Ας ρίξουμε μια ματιά στο παρελθόν της χώρας μας μέσα από τις αναμνήσεις μιας απλής, φυσιολογικής οικογένειας.
Αθήνα
Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από την πρώτη χρονιά της οικογένειας στη χώρα μας και την Αθήνα. Το διαμέρισμά τους βρισκόταν στο Γουδί, αλλά το άλμπουμ περιέχει και εικόνες και από την επιστροφή τους το 1968. Η ζωή της πρωτεύουσας πριν από 40 χρόνια εμφανίζεται σε αυτές τις φωτογραφίες. Μοναστηράκι, Ομόνοια, Σύνταγμα,  η Αμερικανική Πρεσβεία, το σπίτι της οικογένειας και φυσικά όλος ο αρχαίος πλούτος της πόλης βρίσκεται εδώ. Η Αθήνα έχει υποστεί αλλαγές, αλλά όλα κάτι μας θυμίζουν.
                                          Το διαμέρισμα της οικογένειας στην οδό Μικράς Ασίας 55
 Πλατεία Ομονοίας
 Μοναστηράκι, η οδός Ηφαίστου
 Λόφος του Φιλοπάππου. Στο βάθος φαίνεται το Φάληρο και η θάλασσα
 Πλατεία Μοναστηρακίου
 Η Βασ. Όλγας
 Στρατιώτες του Ιππικού στη Μιχαλακοπούλου
 Λαϊκή αγορά. Ο “αυγουλάς”
 “Πωλούνται ελιές”. Από τη λαϊκή αγορά
 Η θέα από το Λυκαβηττό, προς Περιστέρι και Πετρούπολη, που έμοιαζαν με ξεχωριστά χωριά
 Ο σταθμός του Ηλεκτρικού στον Πειραιά
 Πρόβατα στους Αμπελόκηπους! Η θέα από το διαμέρισμα της Μικράς Ασίας
 Άποψη της Ακρόπολης
                       Οδός Πανδρόσου στο Μοναστηράκι


Αμερικανική Πρεσβεία

Μοναστηράκι, στην Οδό Πανδρόσου

Η Πλατεία Συντάγματος όπως φαίνεται από τη μεριά της Βουλής

Η Οδός Αθηνάς

Η Καραγιώργη Σερβίας και στο βάθος η Βουλή

Πλατεία Κάνιγγος

Τανκς στο Ζάππειο, υπό το έμβλημα της 21ης Απριλίου

Η θέα του Λυκαβηττού

Η πλατεία στην οδό Μικράς Ασίας. Η εκκλησία είναι ο Αγ. Θωμάς

Η αγορά της Αθήνας, ημέρα Κυριακή. Αθηνάς και Ευριπίδου γωνία

Η θέα του Λυκαβηττού, κοιτώντας προς Κυψέλη

Η θέα από το λόφο του Φιλοπάππου

Το σπίτι του Ερρίκου Σλήμαν στην Πανεπιστημίου, το σημερινό Νομισματικό Μουσείο

Καλλιμάρμαρο

Οδός Μητροπόλεως

Τροχονόμος στην Ηρώδου Αττικού



Μοναστηράκι, στην Οδό Πανδρόσου

Η Πλατεία Συντάγματος όπως φαίνεται από τη μεριά της Βουλής

Η Οδός Αθηνάς

Η Καραγιώργη Σερβίας και στο βάθος η Βουλή

Πλατεία Κάνιγγος



Ο Λυκαβηττός, όπως φαίνεται από την Ακρόπολη

Από την κηδεία του Βασιλιά Παύλου, έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία

Η σορός του Βασιλιά Παύλου

Η θέα του Λυκαβηττού

Η πλατεία στην οδό Μικράς Ασίας. Η εκκλησία είναι ο Αγ. Θωμάς

Η αγορά της Αθήνας, ημέρα Κυριακή. Αθηνάς και Ευριπίδου γωνία



Η Ακρόπολη, όπως φαίνεται από το Λυκαβηττό και στο βάθος, στο Φάληρο, πλέει το USS Forrestal

Ο Παρθενώνας

Η Ρωμαϊκή Αγορά στην Πλάκα

Η Διονυσίου Αρεοπαγίτου και το θέατρο Ηρώδου του Αττικού

Η θέα από το λόφο του Φιλοπάππου

Η Πύλη του Ανδριανού και ο ναός του Ολυμπίου Διός

Κορινθιακή κεφαλή

Το σπίτι του Ερρίκου Σλήμαν στην Πανεπιστημίου, το σημερινό Νομισματικό Μουσείο

Ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο
Πηγή.